Pasta alla formiana

pasta alla formianaPre 4 osoby:

1/4 šálky (60 ml) extra panenského olivového oleja

4 malé mäsité paradajky, narezané na 6 mm hrubé plátky

2 a 1/2 šálky (590 ml) rajčinovej šťavy – passaty

1 a 1/4 šálky (170 g) celých vykôstkovaných čiernych olív

1 čajová lyžička sušenej bazalky

1/2 čajovej lyžičky paprikových vločiek

4 strúčiky cesnaku

2 čajové lyžičky sušenej cibule

227 g neuvarených celozrnných cestovín – kolienok

Rúru predhrejeme na 200°C. Zapekaciu misku s priemerom 20 cm vymažeme 1 polievkovou lyžicou olivového oleja. Spodok misky vyložíme plátkami z 2 paradajok.

V mixéri zmiešame rajčinovú šťavu, olivy, bazalku, paprikové vločky, 2 polievkové lyžice olivového oleja, cesnak a cibuľový prášok a rozmixujeme. Zmes zmiešame s cestovinami vo veľkej miske.

Cestoviny s omáčkou dáme do zapekacej misky. Zakryjeme zvyšnými plátkami paradajok a pokvapkáme zvyšným olivovým olejom. Misku položíme na plech na pečenie, keby náhodou začala pretekať.

Nezakryté pečieme 1 hodinu, kým budú paradajky navrchu hnedé. Každú porciu pred podávaním posypeme parmezánom (recept nižšie).

Parmezán:

parmesanNa 2 a 1/4 šálky:

1 šálka (100 g) vlašských orechov

3/4 šálky (90 g) lahôdkového droždia

1 polievková lyžica (15 g) maca prášku

1/4 šálky (20 g) strúhanky

1/2 čajovej lyžičky jemnej morskej soli

1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku

1/2 čajovej lyžičky sušenej cibule

1 polievková lyžica (18 g) miso pasty

Vlašské orechy, lahôdkové droždie, maca prášok, strúhanku, soľ, cesnak a sušenú cibuľu zmiešame v mixéri a mixujeme, kým nám nevznikne jemná zmes. Pridáme miso pastu a párkrát mixneme, aby sa spojila so zmesou.

 

Pridaj komentár