1/4 šálky (60 ml) extra panenského olivového oleja
4 malé mäsité paradajky, narezané na 6 mm hrubé plátky
2 a 1/2 šálky (590 ml) rajčinovej šťavy – passaty
1 a 1/4 šálky (170 g) celých vykôstkovaných čiernych olív
1 čajová lyžička sušenej bazalky
1/2 čajovej lyžičky paprikových vločiek
4 strúčiky cesnaku
2 čajové lyžičky sušenej cibule
227 g neuvarených celozrnných cestovín – kolienok
Rúru predhrejeme na 200°C. Zapekaciu misku s priemerom 20 cm vymažeme 1 polievkovou lyžicou olivového oleja. Spodok misky vyložíme plátkami z 2 paradajok.
V mixéri zmiešame rajčinovú šťavu, olivy, bazalku, paprikové vločky, 2 polievkové lyžice olivového oleja, cesnak a cibuľový prášok a rozmixujeme. Zmes zmiešame s cestovinami vo veľkej miske.
Cestoviny s omáčkou dáme do zapekacej misky. Zakryjeme zvyšnými plátkami paradajok a pokvapkáme zvyšným olivovým olejom. Misku položíme na plech na pečenie, keby náhodou začala pretekať.
Nezakryté pečieme 1 hodinu, kým budú paradajky navrchu hnedé. Každú porciu pred podávaním posypeme parmezánom (recept nižšie).
Parmezán:
1 šálka (100 g) vlašských orechov
3/4 šálky (90 g) lahôdkového droždia
1 polievková lyžica (15 g) maca prášku
1/4 šálky (20 g) strúhanky
1/2 čajovej lyžičky jemnej morskej soli
1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku
1/2 čajovej lyžičky sušenej cibule
1 polievková lyžica (18 g) miso pasty
Vlašské orechy, lahôdkové droždie, maca prášok, strúhanku, soľ, cesnak a sušenú cibuľu zmiešame v mixéri a mixujeme, kým nám nevznikne jemná zmes. Pridáme miso pastu a párkrát mixneme, aby sa spojila so zmesou.